3 Mart 2012

Çocuk Beslenmesi (sayfa 78 \ araştırma)

SÜT ÇOCUKLUĞU ÇAĞINDA BESLENME:


  Doğal Beslenme: Anne sütü ile beslenmedir.
  Yapay beslenme: Anne sütünün yetmediği zamanlarda, inek sütü ve pastörize sütte yapılan beslenmedir.
  Karışık Beslenme: Anne sütünün yetersizliğinde, inek sütü ve ek gıdalar verilmesidir.

NOT: Yapay beslenmede kullanılan sütün kaynatılma derecesi 100 derece olduktan sonra be
ş dakika daha kaynatılır. Ancak bu yolla elde edilen sütün sindirimi zor olur. Pastörize sütlerin dayanma süresi kışın 48 saat, yazın 24 saattir. Yeni doğan bebek günde 8 - 10 defa süt emmek ister. 2 ve 4 saat arayla verilebilir. Her ay kilo ve boy uzaması not edilmelidir. Anne sütünün dışında süt verilecekse sulandırılarak verilmelidir;

1 aylık bebekte sulandırma miktarı 1 ölçü süt+1 ölçü su+1 tatlı kaşığı şeker+1 tatlı kaşığı sıvı yağ
2 aylık bebekte sulandırma miktarı
 2 ölçü süt+1 ölçü su+1 tatlı kaşığı şeker+1 tatlı kaşığı zeytinyağı.
Üçüncü aydan sonra sulandırmaya gerek yoktur.
 

Birinci ayda biberonla beslenme:
 1. aydaki beslenmede süt yarı yarıya sulandırılır. Yarım çay barda
ğı süte, yarım çay bardağı önceden kaynatılmış soğutulmuş su konur.İnek sütü mikropların çoğalmasına en uygun besindir. İnek sütü ishal ve diğer önemli hastalıklara neden olabilir. 1. ayda bebeğe 6 - 8 kez her seferinde 1 çay bardağı süt karışımı verilir.

İkinci ayda biberonla beslenme: Bu ayda sulandırılmaya azaltılarak devam edilir. 1 tatlı kaşığı elma, şeftali, havuç suyuna başlanır. Kademeli olarak ta arttırılır. 2 -3 gün içinde yarım çay bardağına da çıkabilir. Kesinlikle bekletilen meyve suyu verilmemelidir.

Üçüncü ayda beslenme: Sütün içindeki yağı, şekeri yeterlidir. Günde 6 - 7 çay bardağı süt içebilir. Bebeğe verilecek yoğurt kesinlikle evde yapılmalı, hazır yoğurt kullanılmamalıdır. Kesinlikle çay verilmemelidir. Meyve suları öğün aralarında verilmelidir. D vitamini içeren şuruplar, damlalar verilebilir. Uygun havalarda güneş ışığından kesinlikle yararlandırılmalıdır.

Dördüncü ayda beslenme: Sütün yanında ek gıdalara günde birer defa olmak üzere başlanır. Katı yumurta sarısı sütle ezilerek bir küçük kaşık verilebilir. Kademeli olarak arttırılır. 4. aya kadar aslında anne sütü yeterlidir. Hatta 6. aya kadar yeterli olabilir. Annenin çalışğı veya sütünün yeterli olmadığı zamanlarda ek besinler cerilmelidir.Ek besinler verilirken teker teker başlanmalıdır.

Beşinci ayda beslenme: Un, yoğurt, tarhan,sebze, mercimek çorbaları verilebilir.
Sebze Çorbası:
 Ispanak, fasulye, kabak, bulgur, pirinç, havuç, sıvı yağ eklenir. Asla tuz eklenmez. Çay kaşığıyla verilir. (şehriye, mercimek, kereviz, patates, yeşil yapraklı sebzelerle çeşitlenir).

Altıncı ayda beslenme: Sebze çorbası, meyve ezmesi, yoğurt, unlu çorbalardan sonra artık mercimek süzme çorbası içine kıyma, acısız tuzsuz salça konur. Balık, tavuk, karaciğer bebeğe 1 tatalı kaşığından başlamak suretiyle verilir. Alerji belirtisi görülürse hemen kesilmeli, 15 - 20 gün sonra tekrar başlanmalıdır.

Yedinci aydan bir yaşına kadar beslenme: Sıvı yiyeceklere alışan bebeğe besinler önceki aylara göre daha koyu verilmeli, bal, pekmez, 1 adet yumurta, köfte, kıyma konmuş sebze yemekleri, 1 - 2 meyve mutlaka verilmelidir. Balık, köfte ve et, yemeklerinin içine katılarak verilmelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder