EMZİKLİKTE BESLENME
Emzirme dönemindeki beslenmeniz hem sütün verimliliğini hem de bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Besin çeşitliliğine ve sık beslenerek aralarda sağlıklı besin seçimi büyük önem taşımaktadır. Emzirme dönemine yapılan en büyük hata annenin sütü verimliliğini arttırmak için gereğinden fazla beslenmesidir. Oysa Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterli olmaktadır.
Alınması Gereken Besin Grupları ve Yüzdeleri |
· BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
· Günde en az 3 su bardağı süt ya da yoğurt tüketiniz.
· Annede gaz sıkıntısı yaratan besinlerin tamamı bebektede sıkıntı yaratacaktır. Size gaz sıkıntısı yaratan besinleri tüketmeyiniz (kuru fasulye, nohut, barbunya, portakal, kavun gibi).
· Süt protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir ve emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri tercih edebilirsiniz. Probiyotik ve prebiyotiklerde kullanılabilir.
· Hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.
· Yağda kızartılmış besinleri tüketmeyiniz. Kaymak, krema, mayonez gibi yağ oranı fazla besinleri fazla tüketmeyiniz.
· Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini tüketmeyiniz.
· Kahve tüketmeyin, çayı açık ve limonlu tüketiniz
· Sigara ve alkolden uzak durunuz
· Kafein içeren içeceklerden uzak durun ya da günde en fazla bir bardak için. Bu miktardan daha fazla kafein alınması, bebekte huzursuzluk ve uyku sorunu yaratabilir.
· Omega-3 yağ asitleri anne sütüne geçtiği ve bebeğin beyin gelişimini ve görme fonksiyonu geliştirdiği için haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
· D vitamini anne sütünde yeterli değildir. Bebeğe yapılan takviyeye rağmen, güneşli havalarda her gün 15-20 dakika açık havaya çıkarmak, bu vitaminin sentezi için faydalı olur.
· Demir eksikliğiniz varsa, meyve sularına pekmez veya kuru üzüm ekleyebilirsiniz.
· Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz.
EMZİREN ANNENİN BİR GÜNLÜK BESLENME MENÜSÜ
Kahvaltı : 1 su bardağı süt veya yumurta
1 kibrit kutusu kadar peynir
1 tatlı kaşığı reçel veya bal
2 ince dilim ekmek
1 kibrit kutusu kadar peynir
1 tatlı kaşığı reçel veya bal
2 ince dilim ekmek
Ara Öğün : 1 orta boy meyve veya komposto (şekersiz)
Öğle Yemeği : 1 tabak etli sebze veya kuru baklagil yemeği
2 kaşık pilav veya makarna veya 1 dilim ekmek
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla)
1 kase yoğurt veya cacık
2 kaşık pilav veya makarna veya 1 dilim ekmek
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla)
1 kase yoğurt veya cacık
Ara Öğün : 1 bardak ayran veya 1 ince dilim börek
Akşam: 1 kase çorba
3-4 köfte kadar ızgara et veya tavuk veya balık
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla)
2 dilim ekmek
3-4 köfte kadar ızgara et veya tavuk veya balık
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla)
2 dilim ekmek
Ara Öğün: 1 orta boy meyve
1 bardak süt
10 fındık
1 bardak süt
10 fındık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder